14 de Novembre Dia Mundial de la Diabetis



Cada any el 14 de novembre se celebra el dia mundial de la diabetis.

Aquest any, la IDF, International Diabetes Federation té dos missatges claus:


     1 .- 'Invertir' en un esmorzar saludable reduirà la càrrega mundial de diabetis i estalviarà milers de milions en pèrdua de productivitat i costos sanitaris.


     2 .- Garantir l'accés a un esmorzar assequible i saludable és fonamental per reduir la càrrega mundial de diabetis.


Tant senzill com començar el dia amb un esmorzar saludable, amb cereals, làctics i fruita, asseguts, mastegant bé, amb calma i caliu.

Les II Jornades Anuals del Col·legi de Dietistes - Nutricionistes de Catalunya es van realitzar el 14 i 15 de Novembre del 2014 al Palau de Congressos de la Llotja de Lleida

http://codinucat-jornades.cat/

Dins del Saló Internacional d'Alimentació i Begudes va tenir lloc els dies  2 i 3 d'abril del 2014  el Xè Congrés Internacional de Dieta Mediterrània.

 

Més informació:

 

http://congresodietamediterranea.com/

Cada 2 anys se celebra la Fira Alimentària amb gran èxit en tots els sentits. Aquest 2014 s'ha celebrat entre els dies 31 de març i 3 d'abril a la Fira de Barcelona al recinte Gran Via.

El  20 i 21 de Maig del 2013 va tenir lloc a la Fira de Reus el primer Fórum per a la recerca en Nutrició, Alimentació Mediterrània, Salut i malaltia, amb la participació de reconegudes figures mestres en Dieta Mediterrània.

 

La Dieta Mediterrània s'està presentant com una de les millors maneres de mantenir-se sa, cada dia es publiquen nous estudis científics que ho demostren.

 

Podeu saber-ne més a la seva web:

http://www.worldnutrition2013.com/welcome.html

 

 


EN DEFENSA DE LA PROFESSIÓ

 

20 Abril 2012

El Tribunal Suprem dóna la raó a l’Associació Espanyola de Dietistes Nutricionistes i al seu President, Giuseppe Rusolillo, contra les demandes que NaturHouse havia interposat.

 

NATURHOUSE ha perdut totes les demandes interposades contra l’AEDN.

 

L’AEDN va denunciar legítimament las pràctiques d’aquesta multinacional en el tractament del sobrepès i l’obesitat davant l’opinió pública i les autoritats sanitàries.

Podeu llegir el comunicat de l’AEDN en el següent enllaç:

http://www.aedn.es/resources/f25cd344d998286comunicado_aedn_sentencia_Supremo_naturhouse.pdf

 

Teniu les denúncies del President de l’AEDN del 31 de maig del 2008, a Terra Notícias:

Dietistas y Nutricionistas se enfrentan con Naturhouse

La Asociación Española de Dietistas y Nutricionistas (AEDN) se ha enfrentado con la multinacional Naturhouse al denunciar su publicidad engañosa, la ausencia de dietistas en sus centros, la ineficacia de los productos que vende y la carencia de una analítica completa para determinar la dieta.

http://noticias.terra.es/2008/genteycultura/0531/actualidad/dietistas-y-nutricionistas-se-enfrentan-con-naturhouse.aspx

 

L’Associació d’usuaris de comunicació, UAC, ja els havia denunciat i guanyat davant el Jutjat Mercantil per publicitat enganyosa:

http://www.periodistadigital.com/economia/empresas/2010/11/19/naturhouse-condenada-por-publicidad-enganosa.shtml

 

DIETISTA-NUTRICIONISTA: professió titulada i regulada

En el Reial Decret 433/1998, de 20 de març (B.O.E. 15-04-1998), s'estableix el títol universitari oficial de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica i les directrius generals pròpies dels plans d'estudis conduents a l'obtenció del mateix.

 

Segons la Conferència de Consens del Perfil Professional del Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica:

 

"Un dietista-nutricionista és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per a intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, des dels següents àmbits d'actuació: la nutrició en la salut i en la malaltia; el consell dietètic; la investigació i la docència; i la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació, i la restauració col·lectiva i social."

 

Segons l’ European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD):

 

"El dietista-nutricionista és una persona qualificada i legalment reconeguda per a poder aconsellar una bona alimentació, tant per a grups de persones o d'individus, amb un bon estat de salut, com d'aquells que necessiten un règim terapèutic."

 

L'alimentació i la nutrició juguen un paper molt important en el camp de la salut. Posa-la en mans de Professionals

 

30 Març 2012

 

Investigadores del Instituto Teófilo Hernando de I+D del Medicamento demuestran que el resveratrol, un polifenol natural con alto poder antioxidante que se encuentra en diversos alimentos y plantas, protege contra los efectos neurotóxicos de la esclerosis lateral amiotrófica (ELA), una grave enfermedad degenerativa que se origina en las neuronas motoras.

El estudio, publicado en Brain Research, revela además que el fármaco empleado actualmente en la terapia de esta patología, el riluzol, no sólo no muestra efectos neuroprotectores sino que es capaz de antagonizar los efectos beneficiosos del resveratrol.

La esclerosis lateral amiotrófica (ELA) es una enfermedad incapacitante en la que, por causas desconocidas, las motoneuronas (neuronas motoras) se atrofian y pierden la capacidad de dirigir los movimientos voluntarios del cuerpo. En la actualidad no tiene tratamiento curativo, y el tiempo medio de supervivencia tras ser diagnosticada es aproximadamente de dos años.

Alrededor de un 5% de los enfermos tienen una manifestación de ELA “familiar”, llamada así por haber recibido en su herencia alguna de las múltiples mutaciones genéticas conocidas para esta enfermedad. Pero la gran mayoría de los pacientes adquieren la enfermedad de forma “esporádica”, produciéndose en ellos unas alteraciones y una sintomatología similares a las observadas en la forma familiar.

Se ha postulado la existencia de un factor tóxico en el líquido cefalorraquídeo (LCR) de pacientes de ELA como el responsable del daño neuronal. Sin embargo, los estudios no son todavía claros a este respecto, ya que las conclusiones que arrojan son diferentes dependiendo del número de muestras analizadas, la estirpe neuronal y la especie estudiada.

Investigadores del Instituto Teófilo Hernando de I+D del Medicamento, adscrito a la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), realizaron recientemente distintos experimentos para estudiar el efecto del LCR sobre cultivos de neuronas de corteza motora de rata.

Como parte de su estudio, incubaron durante 24 horas estos cultivos neuronales con LCR procedentes de pacientes de ELA y los compararon con el efecto provocado por el LCR de controles sanos. De esta forma, observaron que alrededor de un 75% de los LCR procedentes de pacientes de ELA eran significativamente tóxicos para las neuronas motoras de rata.

“La pregunta siguiente sería buscar cuál podría ser el factor o los factores responsables de las acciones neurotóxicas de los LCR. Un candidato obvio era el glutamato, que ha sido implicado en el proceso neurodegenerativo que ocurre en pacientes con ELA así como en modelos de ratón de esta patología.

Sin embargo, descartamos que ese aminoácido fuera el responsable de la muerte neuronal, pues bloqueantes de su receptor no fueron capaces de antagonizar el efecto tóxico de los LCR”, expone el Dr. Antonio García, catedrático de Farmacología de la UAM y director del grupo que llevó a cabo la investigación.

Según el estudio, publicado en Brain Research, los procesos apoptóticos (o de muerte celular programada) que conducen a la muerte de las neuronas motoras en la ELA, incluyen el exceso de calcio citosólico y un aumento en la generación de radicales libres.

Basándose en estas observaciones, los autores comprobaron que cuando los LCR de pacientes de ELA se co-incubaron con concentraciones sub-micromolares de resveratrol, un polifenol natural con alto poder antioxidante, los efectos neurotóxicos de la ELA fueron mitigados de forma considerable.

En la actualidad, el único fármaco disponible para el tratamiento de la ELA es el riluzol. Su uso en fases avanzadas de la enfermedad resulta desaconsejable y administrado de forma temprana prolonga unos meses la vida de los pacientes.

Según experimentos realizados por el mismo equipo investigador, en los que también se tomó como modelo de estudio cultivos de neuronas de corteza motora de rata, el riluzol no consiguió contrarrestar el efecto tóxico provocado por los LCR de los pacientes de ELA. Este resultado añade así más evidencia en contra de la idea de la implicación del glutamato en los efectos neurotóxicos de los LCR de enfermos de ELA.

“Pero el hallazgo más sorprendente del estudio fue que, cuando las neuronas fueron coincubadas con resveratrol y riluzol, los efectos neuroprotectores del resveratrol frente a la neurotoxicidad de los LCR se perdieron por completo”, detalla la Dra. Matilde Yáñez, quien encabeza el equipo del Dr. García.

“Debido a que los ensayos clínicos con nuevos compuestos se realizan generalmente en pacientes con ELA tratados con riluzol, nuestro hallazgo sugiere que el riluzol podría tener un efecto negativo en lugar de un efecto aditivo o sinérgico con los nuevos compuestos que se están ensayando”, agrega la misma investigadora.

En suma, el trabajo demuestra que los líquidos cefalorraquídeos de pacientes con esclerosis lateral amiotrófica perjudican la viabilidad neuronal a través de un mecanismo independiente de glutamato. El resveratrol protege contra tales efectos neurotóxicos mientras que el riluzol, además de no mostrarse eficaz como agente neuroprotector, es capaz de antagonizar los efectos beneficiosos del resveratrol.

Referencia bibliográfica:
Matilde Yáñez, Lucía Galán, Jorge Matías-Guiu, Alvaro Vela, Antonio Guerrero, Antonio G. García. CSF from amyotrophic lateral sclerosis patients produces glutamate independent death of rat motor brain cortical neurons: Protection by resveratrol but not riluzole. Brain Research, Volume 1423, 14 November 2011, Pages 77–86.

FONT: UNIVERSIDAD DE MADRID

Notícies sobre Diabetis tipus I

Divendres, 20 de gener de 2012

 

Poden els gossos detectar les hipoglucèmies i assistir a una persona durant un d'aquests episodis?

 

La hipoglucèmia (nivell de sucre molt baix en sang) es pot desenvolupar en pocs minuts en persones amb diabetis tipus 1. Normalment va precedida de símptomes com sudoració, nerviosisme o palpitacions. No hi ha cap sistema eficient per prevenir les hipoglucèmies, que poden produir-se a casa i durant la nit. Investigadors britànics han detectat que els gossos sovint alteren el seu comportament davant d'una crisi d'hipoglucèmia. Amicus Canis és un projecte de recerca del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) que investiga què és el que detecta el gos i mira d’educar-lo perquè ho faci, integrant l'animal en la convivència familiar del pacient. Aquest estudi es realitza amb la col·laboració de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) - Hospital Clínic, la Universitat Autònoma de Barcelona, Argus Detection Dogs i l'Associació de Diabètics de Catalunya.

Enllaç de l’Institut d’investigacions biomèdiques Agustí Pi i Sunyer, on el Dr. Ramon Gomis ho explica:

http://www.idibaps.org/actualitat/noticies/6962/poden-els-gossos-detectar-les-hipoglucemies-i-assistir-a-una-persona-durant-un-daquests-episodis

 

 

Vídeo denúncia de Josep Pàmies

Plantes que guareixen


 

En l’apartat CUINA del Diari ARA, trobareu publicat en data 6 de juliol del 2011, una fantàstica notícia per a les persones en general i els diabètics en especial. Us el faig arribar i us dono l’enllaç:

http://www.cuina.cat/ca/notices/2011/07/l-edulcorant-d-estevia-es-comercialitzara-a-finals-d-any-946.php

 

L’edulcorant d’estèvia es comercialitzarà a finals d’any

El Comitè Permanent de la Comissió Europea va aprovar ahir la venda de l’edulcorant natural de la planta procedent del Paraguai

 

Tots els productes que continguin edulcorant natural d’estèvia es podran comercialitzar abans de l’any vinent als estats membres de la Unió Europea. Ahir el Comitè Permanent de la Comissió Europea va aprovar la decisió d’incloure l’estèvia als queviures i la seva venda com a edulcorant.

L’edulcorant d’estèvia s’extreu de la ‘Stevia rebaudiana’, una planta procedent del Paraguai. L’extracte és 300 vegades més dolç que el sucre i pot ser utilitzat com un edulcorant natural per a la producció de les begudes ‘light’. Així, es considera que 1 g de sucre equival a 0,03 g d’estèvia.


L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va avaluar la seguretat de la glucosa d’estèvia i va concloure que no és cancerígena ni està associada a cap reproducció o desenvolupament de toxicitat. Tot i així, la Comissió Europea recomana fer-ne una ingesta reduïda, tenint en compte la seguretat de l’organisme.

L’estèvia és lliure de carbohidrats, glúcids i calories, i es tracta d’un substitutiu per a totes aquelles persones que pateixen diabetis o obesitat. Se sap que la seva fulla té moltes propietats medicinals beneficioses per a la salut, però la Comissió Europea de moment només n’ha aprovat la comercialització de l’edulcorant.

Ara només falta que el Parlament Europeu finalitzi aquest procediment i aprovi que l’edulcorant d’estèvia pugui comercialitzar-se a finals d’aquest any.

 

Només em resta dir: Gràcies Josep Pàmies per la teva lluita per a un Món Millor.

 

 




 

11 d’abril

Dia Mundial del Parkinson

 

 

El Parkinson és un trastorn degeneratiu i progressiu del sistema nerviós que es caracteritza per tremolors, lentitud dels moviments i rigidesa muscular. És la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent entre les persones majors de 65 anys i afecta ja unes 100.000 persones a tot Espanya i unes 20.000 a Catalunya. Tot i que té més incidència entre la gent gran, el 20% dels pacients es diagnostiquen abans dels 40 anys.

 

L'estrès que comporta el ritme de vida actual té com a conseqüència un augment de l'activitat del sistema glutamatèrgic -un neurotransmissor cerebral- que influeix en la posada en marxa dels sistemes de degeneració de les neurones responsables de la malaltia de Parkinson. Així ho afirma el director de l'àrea de Neurociències de l'Hospital Xanit Internacional de Benalmádena (Màlaga), Víctor Campos, que ha afegit que "l'increment d'aquest tipus de patiment cerebrals pot ser indicatiu d'una forma de vida a la qual, com a mínim per ara, el cervell dels humans sembla no estar adaptat ".

 

Un altre dels factors que influeixen en la major freqüència de l'aparició d'aquesta malaltia estan associats a l'augment de l'esperança de vida, encara que les millores terapèutiques han aconseguit que la vida dels pacients sigui més prolongada i de millor qualitat. Segons Campos, es tracta d'una malaltia poc comuna abans dels 50 anys, i que augmenta la seva incidència de forma progressiva a partir dels 60. "Per la nostra experiència hem comprovat que hi ha una edat de risc (al voltant dels 72-75 anys) en què si la malaltia apareix serà més greu i amb pitjor resposta als tractaments", manifesta.

 

El parkinson avisa

El 50% dels pacients pateix trastorns no motors abans de desenvolupar la malaltia

 

Hi ha una colla de Trastorns, No Motors, com l’insomni, el restrenyiment, la demència, la depressió, la disfunció erèctil o la pèrdua de l'olfacte, que segons el doctor Eduard Tolosa, especialista en Parkinson del servei de Neurologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el 50% dels malalts de Parkinson pateixen abans de desenvolupar la malaltia, pel la qual cosa la seva detecció constitueix un factor predictiu.

 

Dia Mundial del Parkinson 2011

 

L’11 d’abril de cada any se celebra el Dia Mundial del Parkinson, enguany porta el nom "Investigació i Respostes", i es realitzarà al Centre Esther Koplowitz (C/ Roselló, 149-153. Metro Hospital Clínic). A les 10 del matí, un representant del Departament de Salut y Directora del ICASS inauguraran l´acte. A les 10:15 el Dr. Jaume Kulisevsky, neuròleg i director del Centre d´Investigació de l´Hospital de Sant Pau farà una xerrada amb el títol "Darreres novetats en investigació". A les 11:15 es farà un descans pel cafè o Coffee Break. A les 11:45 s’establirà un torn de preguntes realitzades pel públic. Les contestacions aniran a càrrec del Dr. Tolosa, Cap de neurologia de l´Hospital Clínic, la Dra. Bayés, directora i neuròloga de la Unitat de Parkinson de la Clínica Teknon i el Dr. Kulisevsky, director del Centre d´Investigació de l´Hospital de Sant Pau. El Dr F. Miquel, neuròleg de l’Hospital de la Vall d´Hebron moderarà l'esdeveniment.

 

Fonts: La Malla  http://www.lamalla.cat/

 


28 de febrer Dia Mundial de Malalties Minoritàries

 

L’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) analitza cada any 1.500 mostres d’ADN de persones d’arreu del món que pateixen una malaltia de baixa incidència. El centre de Bellvitge és referent a Europa en aquest tipus d’estudis i de fet és l’únic d’Espanya que compta amb un biobanc, un espai on es poden emmagatzemar les mostres per analitzar-les i comparar-les amb d’altres.

"D’aquesta manera és més fàcil arribar a un diagnòstic. Quan un pacient té uns símptomes sospitosos, que no s’assemblen als d’un altre pacient o bé que no encaixen en res, comparem el seu ADN amb els que tenim emmagatzemats per saber si estem davant d’una malaltia minoritària", explica el responsable del Centre de Diagnòstic Genètic de Bellvitge, Víctor Volpin.

Al món s’han identificat més de 7.000 malalties rares, que pateixen uns 400.000 catalans.

Perquè una malaltia sigui considerada minoritària, ha d’afectar a, com a màxim, una persona cada 2.000 habitants. El 60% de les malalties rares tenen un origen genètic. Mitjançant les proves d’ADN, es pot detectar si hi ha mutació en algun gen i confirmar un diagnòstic mèdic.

"Són malalties molt difícils d’identificar perquè no són conegudes" reconeix Víctor Volpin que recorda que "amb la informació que aconseguim de les mostres d’ADN que els pacients ens cedeixen podem avançar en el desenvolupament de fàrmacs contra les malalties".

 

Notícia publicada al Diari lamalla.cat

Enllaç: lamalla.cat - L'Idibell analitza cada any 1.500 mostres d'ADN de persones amb malalties poc freqüentshttp://www.lamalla.cat/infolocal/area_barcelona/article?id=444298

 

 

Podeu trobar més informació a la pàgina web:

Federació Catalana de Malalties Poc Freqüents - FCMPF