Perquè anar a un/a

Dietista – Nutricionista?

 

Per a tothom és obvi que si m’he trencat un os hauré d’anar a un traumatòleg, si tinc un problema de cor hauré d’anar a un cardiòleg, si no hi veig bé hauré d'anar a l'oftalmòleg, i així. Depèn del símptoma que tingui el metge de capçalera m’enviarà a l’especialista, ja que és el més expert i ben preparat per solucionar-ho.

 

Avui, el problema de l'obesitat es mira de combatre amb recomanacions de dieta equilibrada i exercici físic. Però, sabem què és i com hem de fer una Dieta Equilibrada?

 

Un Dietista Nutricionista és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, des dels següents àmbits d'actuació: la nutrició en la salut i en la malaltia, el consell dietètic, la investigació i la docència, la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació, la restauració col·lectiva i socials.

 

Així doncs, un Dietista Nutricionista és el més expert i ben preparat per:

 

            - Planificar dietes específiques per a perdre pes o per augmentar-lo de forma equilibrada tenint cura de la salut, de forma que el pacient no passi gana, li sigui fàcil de fer i la dieta sigui agradable al seu paladar. Personalitzant-la i adaptant-la segons l’estacionalitat. I, amb la garantia de no fer mancança nutrients.

 

         -  Oferir dietes que ajudin a disminuir els nivells de colesterol i triglicèrids, mimant del fetge. Una alimentació adequada pot ser de gran ajuda per evitar o corregir un fetge gras, l’hepatitis, mononucleosi, pedres a la bufeta de la fel, o després de la seva extirpació.

 

           -  Ajudar a amoixar el cor i la circulació sanguínia amb dietes que evitin la retenció de líquids i les cames inflamades, alhora que millorin la insuficiència cardíaca i les arítmies. Controlar la tensió arterial amb una dieta que no només elimini la sal, sinó també els aliments que en porten més en la seva composició, amb alternatives per no perdre el plaer del gust.

 

            - Ensenyar a composar una dieta que controli la ingesta, l’absorció de nutrients i l’índex glucèmic en pacients que tinguin Diabetis, i la Síndrome metabòlica, de manera que es pugui reduir la medicació, i evitar complicacions de salut.         

           

            - Conèixer els aliments que ajuden a millorar els nivells d’àcid úric i a evitar pedres en ronyons, les dermatitis atòpiques i la psoriasi.

 

          - Distingir els nutrients que intervenen en la millora dels diferents tipus d’anèmies: Ferropènica, de l’esportista, megaloblàstica, . . .

 

            - Aconsellar quins aliments es poden prendre i quins millor evitar en cas de problemes digestius com diarrees, estrenyiment, flatulències, hèrnia de Hiatus, gastritis, úlceres gàstriques, colon irritable, inflamació intestinal com colitis i malaltia de Crohn, gastrectomies i síndrome de Dumping. També davant la malaltia de Wilson, o pancreatitis.

 

            - Elaborar dietes mesurades en nutrients controlats davant patologies renals com la insuficiència renal.

 

            - Saber quins nutrients podem millorar la qualitat de vida en malalties autoimmunes com l’artritis reumàtica, la Síndrome de Sjögren, el lupus, l’esclerosi multiple, la nefropatia per IgA.

 

            - Resoldre dubtes sobre l’alimentació i els seus beneficis . . .

 

Una dieta ben adaptada

 és una inversió de salut

 


Informació dels Serveis

Nutrició i Dietètica 

 

L’alimentació és una necessitat bàsica per la nostra supervivència que a més a més proporciona plaer. Des que naixem, ens alimentem amb el caliu de la mare, compartim amb la família i els amics les celebracions d’aniversaris, el Nadal, Sant Joan, convits de casaments, etc. També quedem per fer un mos amb amics o en parella. Molts negocis s’acorden a taula. I a més a més, constitueix tota una cultura, com la nostra Dieta Mediterrània.

Amb els aliments rebem els nutrients, les substàncies que necessita el nostre cos per realitzar les tasques de la vida diària, amb energia i entusiasme. En aquest tarannà, en les diferents edats i circumstàncies, les necessitats nutricionals es modifiquen, igual que quan patim algun desordre metabòlic o malalties. Amb una dieta equilibrada, podem prevenir o allargar l’aparició de patologies, i millorar la qualitat de vida quan les patim. Per aquesta raó, cal adaptar la dieta a les necessitats de cada persona.


  

Educació Nutricional

  

Amb l’Educació Nutricional aprenem a alimentar-nos correctament, a triar els aliments més rics en els nutrients que més necessitem en cada període, i a gaudir del plaer de la bona taula i la millor cuina, de la forma més saludable.

Això es pot fer a la Consulta de forma individual, o amb presentacions i xerrades, o a través de diferents cursos.

 


Medecina psicosomàtica i Psicologia de la Salut

 

La Medecina psicosomàtica és una manera de fer medecina que implica un enfocament tant a nivell físic del cos, com psicològic de la persona, com en relació al seu entorn. Cerca la influència que exerceixen les experiències vitals, els estats emocionals, i els pensaments, en la salut i el funcionament del cos.

 

Quan existeix un perill real, s’activen tots els mecanismes d’alerta del cos, i això és fantàstic, perquè significa que el nostre cos reacciona com cal per poder defensar-se o sortir corrent. El problema és quan no hi ha un perill real i sí, enviem al nostre cervell aquesta idea, en diem la Síndrome general de des - adaptació. Activem els mecanismes d’alerta, però ni ens enfrontem ni sortim corrent, i és aleshores quan, si ho fem molt sovint, provoquem modificacions al nostre cos que afecten la salut i el benestar: Mals de cap, tensió i dolor als músculs (miàlgies, artràlgies), molèsties al pit, fatiga freqüent, problemes estomacals, insomni, malsons, sequedat a la boca i gola, irritabilitat, dificultat per concentrar-se o memoritzar, ansietat, desesperança, depressió, . . .

 

Hipòcrates deia que “La força curativa natural que habita dins de cada un de nosaltres és la major arma de què disposem per recuperar-nos”

 

No es tracta de fer miracles sinó de fer una feina personal, amb paciència, constància i perseverança. Com tenir recursos per gestionar les emocions en la direcció més adequada.

 

Podem estar molt enfonsats en mig d’un foc, però també podem ser com l’au Fènix i ressorgir de les nostres cendres amb força i majestuositat.

 

Els pensaments i la imaginació positius ens ajuden a millorar la nostra qualitat de vida. TRIEM AQUESTA OPCIÓ.

 


  

Teràpia Floral de Les Flors de Bach

 

Les Flors de Bach van ser descobertes pel Doctor en medecina, i homeòpata Edward Bach. Passejant pels camps de Gal·les i observant la naturalesa que l’envoltava, va tastar la rosada de les flors i va sentir diferents sensacions. D’aquí va començar a investigar, i va trobar les Flors que s’agrupen sota el seu nom, i els efectes que provoquen ajudant a equilibrar diferents estats emocionals. Les Flors de Bach tracten diferents estats, ajudant a mantenir l’equilibri i l’harmonia.

La millor forma d’explicar la filosofia del Dr. Bach, és amb les seves pròpies paraules:

“la malaltia és, en essència, el resultat d’un conflicte entre l’ànima i la ment”

“existeixen dos grans errors: el primer deixar d’honrar i obeir els dictats de la nostra ànima, i el segon, actuar contra la Unitat”

“qualsevol d’aquestes dues coses dóna lloc a un conflicte, que desemboca en malaltia”

“mentre la nostra ànima i la nostra personalitat estiguin en bona harmonia , tot és pau i alegria, felicitat i salut”

Guareixi’s vostè mateix 1.931

 


  

Oligoteràpia i oligoelements

 

“Són molts els que volen tenir bona sort, però pocs els qui decideixen anar a cercar-la”

Àlex Rovira i Fernando Trías de Bés

La Bona Sort 2004

 

Oligo ve del grec i significa poc, element ve del llatí, elementum, i es traduïa per principi físic o químic, que forma part del cos. Els oligoelements es consideraven impureses fins que el Dr. Gabriel Bertrand, va fer un experiment amb un fong, i observà que, si li retirava del tot un element, el manganès, el fong moria, amb una ínfima dosi, es mantenia viu però sense reproduir-se, fins que va trobar una dosi que el permetia viure i reproduir-se adequadament. Les investigacions han demostrat que els oligoelements són imprescindibles pel desenvolupament sa de la vida, en quantitats molt, molt petites. Més investigacions van fer adonar el Dr. Jaques Menetrier que, amb els oligoelements podia tractar també, el que va anomenar “diàtesi o terreny”, les emocions o caràcter exagerat del pacient, que el conduïa a patir determinats símptomes de malalties.

L’ Oligoteràpia utilitza els oligoelements combatent carències i equilibrant el terreny, per prevenir malalties i recuperar la salut i l’harmonia.